Galeri Video

VIDEO 2014

1. Sebanyak 18 video dari kumpulan-kumpulan produksi Program Semarak Tari Sekolah Menengah Peringkat Kebangsaan 2014. Sila klik di sini.

2. Johan keseluruhan dan Tarian Rampaian Melayu terbaik peringkat Negeri Sarawak 2014.

3. Johan keseluruhan dan Tarian Etnik (Melanau Menyak) terbaik Peringkat Negeri Sarawak 2014.

VIDEO 2013

Johan keseluruhan Festival Tari Malaysia 2013 – Peringkat Kebangsaan

VIDEO TAMBAHAN

1. Sebanyak 9 rakaman video tarian semasa Pertandingan Tarian Etnik sempena KL Hornbill Festival. Sila klik di sini.

2. Persembahan ADG bersempena Malam Penghargaan BAPOM 2010. Sila klik di sini.

3. Citrawarna 1Malaysia. Sila klik di sini.

VIDEO LAIN-LAIN

Persembahan Tarian Etnik semasa Pertandingan Tarian Sekolah Menengah Bahagian Kuching 26-29 April 2010.
Tarian Sazau dari suku KadazanDusun dari Daerah Papar, Sabah. Mendapat tempat kedua Kategori Etnik dan juga tempat kedua bagi keputusan Keseluruhan.
Markah ditolak kerana ‘kemalangan’ semasa tangan salah seorang penari lelaki terlanggar ‘saung’ perempuan. Jadinya, sedikit markah ditolak. Tetapi kami semua tetap berbangga dengan persembahan ADG pada hari tersebut. Tahniah!

Tarian rampaian ini yang bertajuk ‘Rona Kasih’, menggunakan Zapin Putar Alam, Inang Selendang Mayang & Joget Serampang.
Tarian ini mendapat JOHAN bagi Kategori Tarian Rampaian di Pertandingan Tarian Sekolah Menengah Bahagian Kuching 2010.

Tarian Rampaian bertajuk ‘Pucuk Rebung Gading’ dan Tarian Kreatif bertajuk ‘Simijog’ (bermaksud ‘Bangkit Berdiri’ dalam bahasa Bidayuh)yang dipersembahkan semasa Festival Tari Malaysia Peringkat Zon 1 Sarawak 2008. Bertempat di Dewan Suarah Kota Samarahan untuk mencari wakil Zon 1 ke Peringkat Negeri Sarawak. ADG mendapat tempat ketiga keseluruhan.

Pertandingan Tarian Antara Sekolah-sekolah Menengah bertempat di Dewan TAZA IPGM Batu Lintang Kuching pada tahun 2009. Mendapat tempat ketiga keseluruhan.

VIDEO PERTANDINGAN ADG 2006-2008

1. Festival Tari Malaysia 2008 Peringkat Zon 1 (Kuching & Samarahan) Sarawak. Mendapat Tempat Ketiga.

2. Pertandingan Kebudayaan Tarian ASAT (Anugerah Seri Asrama Terbilang) 2008 di Ipoh Perak. Johan Kebangsaan.

3. Pertandingan Tarian sempena Festival Kanak-Kanak & Remaja 2008 di Kampung Budaya Sarawak. Johan bagi Kategori Tarian Etnik. Johan Keseluruhan.

Tarian Rampaian Melayu

Tarian Etnik Pilihan – Sigar Nyikoh Jojak (Bidayuh)

4. Pertandingan Tarian Sekolah-sekolah Menengah Peringkat Bahagian Kuching 2008. Hanya mendapat tempat Ketiga sahaja.

Tarian Rampaian Melayu (Joget Sahaja)

5. Pertandingan Tarian Sekolah-sekolah Menengah Peringkat Bahagian Kuching 2007. Juga mendapat tempat Ketiga.

Tarian Rampaian Melayu

Tarian Rampaian Etnik

6. Pertandingan Tarian Sekolah-sekolah Menengah Peringkat Kebangsaan 2006 di Johor Bahru. Johan Kebangsaan.

Tarian Rampaian Tradisional Kreatif

VIDEO EXTRA

1. Persembahan ADG bersempena Majlis Ramah Tamah Aidilfitri 2007, anjuran Wanita PBB Lundu, yang bertempat di Dewan Masyarakat Lundu.

2. Johan Pertandingan Tarian Peringkat Negeri Sarawak 2007 – Kumpulan Sri Tanjung.

Tarian Kreatif

3. Enam segmen video-video persembahan yang diambil oleh pihak ADG semasa Perhimpunan Kanak-kanak & Remaja Merdeka 2008, yang bertempat di Johor Bahru. Sila klik di sini untuk pergi ke artikel blog tersebut.

4. Empat segmen video-video Festival Tari Malaysia Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 2008 dari Kumpulan ASTAHTU yang menjuarai festival tersebut. Sila klik di sini untuk pergi ke artikel blog tersebut.

5. Video semua universiti yang mengambil bahagian dalam Festival Zapin MAKUM 2008 yang bertempat di UPM pada Disember lepas. Sila klik di sini untuk pergi ke artikel blog tersebut.

6. Persembahan ADG bersempena Majlis Penangguhan Seminar Budaya Melayu Sarawak pada 21 Mac 2009 di Dewan Santapan, Dewan Undangan Negeri Sarawak. Sila klik di sini untuk pergi ke artikel blog tersebut.

7. Johan Pertandingan Tarian Rampaian Tradisional ASAT Peringkat Negeri Sarawak 2009 – SMK Bandar Bintangor. Video ini ditayangkan dengan kebenaran dari Saudara Faizal. Sila klik di sini untuk pergi ke artikel blog mengenai pertandingan ini.

8.  Persembahan ADG Bersempena Anugerah Pelajar Cemerlang 2009. Sila klik di sini.

9. Persembahan ADG Bersempena Hari Graduasi Tingkatan Enam 2009. Sila klik di sini.

10. Persembahan Dramatari Sempena Pelancaran Local Agenda 21 Peringkat Daerah Lundu 2010. Sila klik di sini.

11. Persembahan ADG bersempena Majlis Pelancaran MyIX dan Pusat Jalur Lebar Komuniti Peringkat Negeri Sarawak 2010. Sila klik di sini.

41 thoughts on “Galeri Video

  1. tahniah…pasukan smk lundu…..pasukan anda telah berjaya mendapat tempat pertama karnival ASAT 2012 nie tadi…..tahniah sekali lagi…pasukan anda memang layak mendapat anugerah tersebut……semoga pasukan anda terus cemerlang……

  2. Membanggakan. Hanya itu dapat saya katakan. Kepada anak didik cikgu dan jurulatih pasukan ini jadilah pelapis agar khazanah yang berharga ini tak pupus. Tahniah cikgu dan jurulatih serta krew.

    VAMP: Terima kasih :-)

  3. meq xstudent skol tok time mek pom4 p meq pndah pom5.eventho meq x d pilih tme pmlhn penari dolok p meq x kesah jnji nma lundu ttp d hati owg..n plg penting skli nma swak up.so as swakian, m proud of that!xkesah pat no.1 ka or no kencot..p da nok lebih pntg.xda kta pat menang mn kta x bljr so bljr dari suma ya sak kta pat rasa gne kta ssh crik kjyaan ya.so chaiyo lundu..lov lundu!!

  4. dlu sy gbira smk lundu da club tarian..coz adg yang terbaik dr yg terbaik..hrap adg dpt bt lg terbaik utk mgekalkn prestasi group..ap2pun sy bharp smk lundu dpt tubuh club teater mcm dlu2..hehe

  5. Makin mntap lah adg….. pnari pun mkin bez…. rindu gak ngan group ni kdang2…apa2 un tingkatkn prestasi kurng kan kntroversi…kpd smua pnari adg yg skrang all the best and keep it up………

  6. Walaa… bam boomm bang..
    very dedatss..
    kmk suka ktk urg.. kiranya i’m a big fan of ADG SMK Lundu (walaupun bukan dari SMK Lundu.. hahaha)
    im proud to be Sarawakian setiap kali kmk diat performance ktk urg..
    keep up the excellent work (bukan good gik dah… hehehe)
    walaupun berkali-kali dancers bertukar, walaupun tahun demi tahun silih berganti, kmk akan terus menyokong and mendoakan ADG SMK Lundu akan terus menjadi duta Sarawak dalam mana-mana pertandingan..
    BE THE BEST AMONG THE BEST and BE NO. 1 AMONG THE GREAT in Malaysia..

  7. helooooooooooooo… im xstudent smk lundu… kmk mengikuti perkembangan anak dalam gading tok… tarian adalah merupakan sebuah drama yang dipentaskan melalui gerak tari… syabas n keep it up…

  8. wau….saya suka tarian sarawak tu, saya team yang dapat no 3, team pahang, tahniah..saya nak tengok seme…tarian sarawak kemas je…n cool jew lah…..gud luck for everything….

    VAMP: Tengkiu emey_mey. :D

  9. mana video tarian korang pulak…saya nak tgk la…
    apa2 pu tahniah sebab menang naib johan..
    cuba taun depan pasti johan nanti k…
    gd luck untuk pasukan adg…korang the best sekali…

    VAMP: Akan datang, hujung tahun nih. Sabarrrr…..

  10. tahniah smk lundu… kmk towk ndang pyokong smk lundu. ASAT thn ni biarlah kumpulan yg byk meniru style ktk menang.. ala bkn taun nie ajak tp taun lepas.. haiiioooo.. tapi apapun smk lundu nang no 1.

    ewek83 : Makasih banyak2 kerana menyokong. Nda tau jugak ADG ni ada penyokong. Maklumlah sekolah pendalaman. Nak bawa penyokong pun tak cukup bajet. Hahahaha….

    Mereka bukan meniru, cuma mengaplikasikan apa yang mereka rasa baik dan cantik untuk kumpulan mereka. Tu jer…

  11. yoo..smoga ADG maju dlm apa jga yg dceburi.selain tarian,try dlm bidang muzik,teater,nyanyian atau yg melibatkn seni..suatu ari nanti suma pakej ADG ada..go..go..yeah!!!!!..

    ewek83: Joe, ni sekolah biasa saja bah. Cukup satu bidang aja. Ko tanya JKKN Sabah, mana da satu sekolah buleh sapu suma bidang PBSB. Apalah kau ni, nanti report sama En. Zein. hahahaha!!! Sekolah kau ada join bertanding? Biar anak kau semua jadi penari Layang Mas paling tersohor di Malaysia. Apa taknya… Jurulatih Layang Mas Terbaik Dunia!!!!

      • yer ke??. .. teror jwk oww. . . guslh. . .dh pro. . . dncr cmua kck2 psture. . all d best. . .

        VAMP: Ala frozen_sha, kalau nak tanya pun, bacalah dulu semua aktiviti ADG di dalam blog ni yer. Hampir setiap hari & setiap hujung minggu & setiap cuti sekolah ada latihan tarian. Semua aspek diajar dari posture, bunga tari, expressi muka & badan dll. Semua itu dibuat lebih kepada minat pada seni tari, dan bukannya nak menang semata-mata. Kalau menang, itu rezeki. Kalau tak menang, dapat pengalaman & memperbaiki kelemahan masing2. Kalau penari ADG cantik menari, bukan kerana bakat semata-mata tetapi bagaimanakah bakat itu diasah dan digilap sentiasa.

  12. ktkorg xda tarian salako ka??wek jonggan ka,ngoncong ka….
    maok juak nangga tarian salako…..

    VAMP: Ada koleksi, mungkin akan ditambah ke blog ADG pada masa hadapan. Sabar yer.

    • bukan apa dolok time 2005 time world harvest festival cdak dari salako ada perform tarian wek jonggan,ngoncong&totong….

      mun dpt as soon as possible add-in dlm adg k….

      VAMP: Suatu hari nanti…

      • boring tarian etnik jak2….coba blaja tarian DEgek ke dgn kak Rahmah Kpsu….hahahah…memantapkan lg poisture body….aku bangga menjadi anak didik kak rahmah and abg epen….both are excelent…hahahha

    • bukan sebb adg not gud tp dari segi smua tarian adg slalu agresif..bla da tlalu lmbt…ngajat 2009 u all memang banyak mistake..kmk sbg dancer dari group ibab n comunity iban sgt sdih sbb u all bawa tarian iban ya memang byk dari sg busana…taboh ‘julau’ yg dguna pn dah pecah ke tgn u all..mst kerja dancer DCF yg bocor……..

      • Thanks for the comment, we will improve that this year… Untuk tarian iban tu, kami minta bantuan jurulatih DCF. Kerana kami nda berapa arif, jadi kami minta yang pakar ajar. Uncle William Awell dari DCF yang ajar. Saya nda tau mana yang mistake, tapi tu yang dia ajar. Katanya, gerakan perempuan dah di revise by Pn. Senorita Linang. Untuk menunjukkan kelembutan dan keayuan wanita iban. Nda buleh lenggang terlebih-lebih dan berhenjut2… itu yang kami belajar, kalau salah cara pembawaan tu…erm..no komen lah. Tu mau tanya gurunya…

        • step sikda masalah, pembawaan penari pun takde masalah…cuma kostium tu jer yang campur baju kuas tambah ngepan…dari segi ekspresi cantik….mungkin ajat iban tue bukan citarasa juri lah….ataupun disebabkan masalah kcil tue kot…kesimpulanya cantik…pasal muzik kalau tak nak orang menari pakai muzik bahagian kita, macam mana org nak kenal dgn muzik iban yang pelbagai…

  13. URM………kra ok la eh xla …sbnrnrya dah t’lbih ok bah….dharap korang yg dah x ujud dlm ADG lg dpt support kami yg msh ada nie k…hehehe… Saya ni bleh dkira bru dlm grup ni tp grup ni dah mcm kuarga sndri tau…hohoho….. k la…anyway gudluck 4 u’all…smoga mnang lgi thun ni yer….bye!!!!!!

    VAMP: :-D Welcome to the family…

  14. aku ni dancer lamak ADG,ni end year aku n xda lagi wkil skul Lundu. so sapa2 je mrk org yg akan trus backup group ni,aku nasihatkan spya letakn skali jiwa dan raga korg dlm grup ni. cintai grup ni sbb dlm masa korg smua jadi ahli grup ni,sbnrnya kita blajar… blajar utk BERKORBAN,blajar utk MENGAWAL RIAK KEMENANGAN,blajar utk TIDAK PUAS HATI DENGAN CEPAT,blajar utk MENERIMA KEKALAHAN,blajar utk MENYAYANGI SESAMA KITA,blajar utk BERSYUKUR…dan blajar utk MENERIMA DAN MEMBERI. TERIMA apa? BERI apa? Hehehe….. blajar utk MENERIMA STEP……dan blajar utk MEMBERI KEMENANGAN!!!!! huahuahua……. smoga grup ini trus sukses tanpa mngira siapapun penarinya…..next year,next year nnnnn so onnnnn. SELAMAT DATAI KE GRUP KAMI,GRUP ADG…. ehem…..yg dah xda ni lg,jgn plak dlupakan trus….. ADG WILL NEVER LACK OF STOCK!!!

    VAMP: :)

  15. wah…..nang cantik tarian smklundu…..tp yg peliknya….kenak la mun tanding kenak lundu x penah dapat tempat ke 2…..mun dapat number pun tempat pertama o ke-3…..anyway gud luck kat team yg akan dtg….hahahahaha……mesty bezkn lthn sampai kul2, 3 cm tu kan…..jd kengn je la buat sy……k adoisssssssss!!!!!!!!!!!!!

  16. mok tyk ckit, tarian rampaian etnik ya.. nak melanau ya..
    ya tarian melanau jenis nak ney satu?
    tang ganas jak upa?

    ewek83 : Yg tu tarian ‘bayoh’ atau ‘bebayoh’. Sebenarnya panjang lagi turutan tari ‘bayoh’ tu. But for this rampaian, kerana time frame terlalu singkat, jadi saya just masukkan part isi penting dari tari ‘bayoh’ tu je. Part yang thrill je lah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s