Keputusan Pertandingan Tarian Sekolah Menengah dan Rendah Kebangsaan 2009

Sabah
Johan Sekolah Menengah (Maktab Sabah) - Hakmilik thetagaps.blogspot.com

SMK Pending Kebangsaan 09Keputusan pertandingan bagi Sekolah Menengah:

1. Johan :
Negeri Sabah
2. Naib Johan :

Negeri Johor
3. Ketiga :

Negeri Sarawak (SMK Pending, Kuching)

Tarian Rampaian Terbaik:
Negeri Sabah
Tarian Etnik/Rakyat Terbaik :

Negeri Sabah
Anugerah Khas Juri:

Negeri Kedah

Keputusan pertandingan bagi Sekolah Rendah:

1. Johan : Negeri Selangor
2. Naib Johan :
WP Kuala Lumpur
3. Ketiga :
Negeri Sabah

Tarian Rampaian Terbaik: Negeri Selangor
Tarian Etnik/Rakyat Terbaik :
Negeri Selangor
Anugerah Khas Juri :
Negeri Pulau Pinang

Pertandingan ini dijalankan di Hotel StarCity Alor Setar Kedah, yang  juga merupakan tempat penginapan para peserta. Untuk sekolah menengah, ianya dijalankan di Grand Star Ballroom manakala bagi sekolah rendah pula, di City Ballroom. Pertandingan sekolah rendah dan menengah yang dijalankan pada 19 Julai ini dibuat serentak di dua ballroom ini mulai pada 2.30 petang (Tarian Etnik/Rakyat) dan disambung semula pada malamnya (Tarian Rampaian Melayu). Keputusannya pula diumumkan di Majlis Penutupan pada keesokan paginya sebelum kontigen-kontigen bersurai pada hari yang sama.

Negeri Sarawak diwakili oleh pasukan dari SMK Pending dan SK Dato Traoh.

StarCity Hotel
Hotel StarCity Alor Setar, berdekatan dengan Menara Alor Setar
Hakmilik smkpending.blogspot.com
Hakmilik smkpending.blogspot.com

Berikut adalah enam video pertandingan tarian sekolah-sekolah menengah kebangsaan 2008 iaitu dari Negeri Terengganu (Johan), Negeri Selangor (Naib Johan) dan Negeri Sabah (Ketiga):

Video-video tersebut telah saya ‘upload’ di youtube, tetapi hanya untuk tatapan orang tertentu sahaja. Jika anda ada akaun youtube and anda termasuk dalam senarai ‘friends’ saya, maka anda dapat menonton video dibawah. Maaf saya terpaksa berbuat begitu buat masa ini atas sebab-sebab tertentu. Jadi jika anda ingin menontonnya, sila hubungi saya di youtube – http://www.youtube.com/user/vampirie dan tekan butang +Friends dan ‘send message’ kepada saya mengenai siapakah anda. Terima kasih.

Terengganu – Tarian Rampaian Melayu

Terengganu – Tarian Rakyat

Selangor – Tarian Rampaian Melayu

Selangor – Tarian Rakyat

Sabah – Tarian Rampaian Melayu

Sabah – Tarian Etnik

Advertisements

Published by

CKn

Just like another human being

57 thoughts on “Keputusan Pertandingan Tarian Sekolah Menengah dan Rendah Kebangsaan 2009”

  1. hurmm..aq da x thn da mcm ne..aq akan bt laporan polis atas penipuan “Pak SU” ne…nama bkn main hebat..ne bkn lgi pak su tpi pak penipu…Lau stakat aq sorg jer xpa jga tpi ne mlibatkn sume pgiat2 seni dia tpu..adeeiiiii….lau x silap aq pak su ne sorg ckg yg mgajar d skola seni srwak….

    VAMP: Sekolah Seni Kuching? I don’t think so….

  2. mak mati lah…..apa2 lagi lah lahh…
    lau takder aritu cakap je lah…or nak mintak wet free bg tau je kat kteorg ni…lau takder cd tu. cakap je lahhhhh….ini lah perosak bagsa melayu………….

  3. kawan saya yang beli cd 2 juga kasi tau..dia terpaksa ugut.sakit hati betol lah dia coz beriya2 nak beli…tapi xdpt.lepas 2 bila minta cd atau duit balik memang seribu alsan then bila saya baca alasan dia 2..memang penuh alasan.sakit hati juga coz kita org share beli.dahlah takda duit,nak tipu pula.byk lg lah cerita yang amat pelik dan meragukan pasal dia 2..memang amat meragukan…kalau ckpsini x leh 18SX.

  4. yang lain??hmmm..semualah dancer girl smua sweet..cntik sgt..cuma blog u all xde video..xpenah tgk the tagaps perfome..jaga dia org tau..eh salam adli dgn marius!!!!

    VAMP: Hehe… Pelik la tgk korang berkirim/menyambut salam kat blog ni sedangkan blog ‘the tagaps’ ada. Bukan tak boleh, tapi kelakar la… Hehe 😀

    1. ..ahahahaha..btul ckp mr vampirie…tp mgkin dr cni lbih meriah kot..ahahaha..apapun thx to mr vampirie for tthis platform…wahahaha…

      VAMP: Heh heh… You’re welcome! 😀

  5. ntah la….rasanyer macam kena tipu je ni…
    sapa dia paksu…
    tolong lah…………………….
    patutnyer dia pos sebelum puasa..
    saya bayar selepas pertandingan di kedah…
    kan dah 1 bulan rasanyer…

  6. Untuk makluman, saya telah menghubungi Pak Su (melalui no. hp yg diberikannya di blog ini) mengenai VCD/DVD yang anda telah pesan. Ini adalah sms dari beliau.

    “Ibu saya baru meninggal. Pada yang belum mendapat disc, selepas makan 7, saya akan mengirim semula disc itu atau mengembalikan balik wang pembayaran anda. Saya meminta maaf kerana tidak dapat membalas msg anda kerana sibuk menguruskan hal ini.”

    PS: Saya sendiri pun tidak kenal siapa beliau. Cerita benar atau sebaliknya, entahlah. Sekian.

  7. Pak Su, dulu sya pernah menyatakn Pak Su tak ikhlas masa beri cdngan smk pending tukar tarian utk prtndgan di Kedah. Ingat lagi tak? Sekrng bila sya bca rintihan pihak2 yg belum menerima cd/vcd yg Pak Su jual tu, teringat sya dgn tuduhan sya trhdp Pak Su dulu. Skrg terbukti Pak Su memang TAK IKHLAS dan KAKI TIPU. Betul kata doel, ckp bukan main hebat. Betul lh kata org, tin kosong kuat bunyinya.

    Kpd sek2 yg nak tengok video prtndingan di kedah, cuba tnya kat sek pending. Sya pn dpt dr mrk.

  8. ada..baruk sampei petang towk..tengah nanga towk..hohoho..tapi mek order awal selepas di kedah g mek order…10 hari tok baru sampei..tapi sekpa…POS malaysia biasa lah..heehheeheehheeheheh….

  9. Ada, tapi takde dalam yang kite jual,tapi kalau nak nanti saya buatkan..untuk yang dah beli,terima kasih..tinggal 12 set lagi,8 set dah kena beli..sbb saya buat untuk 20 set je….siapa nak contact or sms saya..0135645468….wassalam

    -tahniah buat pasukan sarawak yang akan berentap pada Festival Tari Malaysia pada minggu ni.Sarawak di antara 6 pasukan yang layak ke final.Akan berlangsung minggu ni.tahniah…

  10. VCD dan DVD rakaman pertandingan tarian peringkat kebangsaan 2009 untuk sekolah menengah(semua pasukan) dan sekolah rendah(johan,kedua,ketiga) ada dijual.Terhad untuk 30 pembeli sahaja.Boleh juga untuk para jurulatih sekolah buat rujukan.Harga RM40.00 (5 kpg vcd dan 2dvd) termasuk pos penghantaran.Sesiapa yang berminat boleh tinggalkan msg atau hubungi saya di talian 0135645468.Tapi kalau dah beli tolong lah jangan di ‘burn’.Letih kite pergi rakam jauh jauh…hhehe..terdapat juga komen ringkas hakim dimuatkan dalam rakaman tersebut.Siapa cepat dapat,siapa lambat,tak dapak den nak nolong….

    VAMPIRIE: Betul ker ni? Kalau betul, book satu… Hehe…

  11. nak komen je lah..
    juz komen.. so harap tak de tersinggung..
    Tarian Bidayuh SMK Pending.. mak ai buat den terlelap..
    cam tak ada “magic”..
    tarian tu cantik.. tp sebagai persembahan kebudayaan boleh lah..
    kalau nak dipersembahan di pentas pertandingan lebih baik fikir semasak-masaknya..
    tarian camtu bukan tak leh nak menang.. kalau ada keseragaman antara semua penari mmg lah nampak powernya..
    Ini hanya satu pandangan sahaja.. bukan untuk menyinggung mana-mana pihak pun..

    1. udah-udah…jgn nak mulakan kontroversi…benda dah jadi history. diharap jgn cuba utk mencetuskan perbalahan…diorang dah buat yang terbaik…keputusan hakim pun dah termaktub, berbalah pun takleh ubah keputusan…daripada komen tentang tarian yang dah lepas…bagus gik kita bincang tentang tarian utk tahun hadapan, supaya grup yg wakil sarawak dapat menewaskan grup yg menang tahun towk….betul sik?

  12. Tahniah SMK Pending. Wlpn mendpt tmpt ke3, sekurang2nya dah mnunjukkan satu pningktan. Smoga thn dpan lbh mningkat prestasi anda di pgkt kbngsaan TAPI hrus mnang di swk dolok. Dgr khbr thn tok saingan nang cukup sengit dr cdak di smnanjung. Kpd Maktab Sabah, tahniah begitu juga kpd Johor. Memang scara tradisinya, 3 negeri ini bersaing hebat dlm bidang tarian bukan shj di pgkt sekolah tapi juga di pgkt lbh tinggi. Saya ttap bangga wilayah Borneo conquer thn tok.

  13. …congrat Maktab Sabah…skali lg u’ve proved that u guys r the best n still the best ……n anyway…thun ni mmg byk pasukan yg improve jgak which make this year’s competition even tougher…..

  14. tahniah maktab sabah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ur da best group dance school in Malaysia…
    neway sarawak pun tahniah jga…cz wakil borneo dpt tempat dlm ptandingan thn ne…hehehehe

  15. tahun ni saingan terlalu hebat…
    semua boleh menang…
    keputusan di tangan pengadil….

    VAMPIRIE: Satu saingan yang sihat jika semua pasukan kuat. Tapi diharapkan yang menang nanti adalah pasukan yang semua pihak persetujui. Jika tidak, kontroversi macam tahun lepas lagi…

    1. Memang betul kata aasasa. Thn ni hakim dr Istana Budaya, KEKKWA, USM & UUM. Memang sepatutnya pihak inilah yg layak utk mjdi hakim di ptandngan pgkt kbngsaan yg mlbatkn pnyrtaan smua negeri dgn plbgai tarian esp kategori etnik/rakyat.
      Tahniah kpd Sabah, Johor & Sarawak. Sya dah tengok videonya & kptusan tu adlh tpat. Ketiga negeri tu mmg mantap…..hrp takde kontrvrsi cam thn lps.

  16. Kepada SMK Pending & SK Dato Traoh,
    Selamat berangkat ke negeri jelapang padi. Buatlah yang terbaik untuk Swk. Semoga anda smua slmt pergi & slmt kembali. GOOD LUCK SARAWAK !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s