IMG_0797x_resize

Majlis Raja

Mesyuarat Majlis Raja-Raja berlangsung di Kuching pada 27 dan 28 Julai ini. Mesyuarat Raja-Raja selama dua hari itu dihadiri Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, Sultan-Sultan dan Raja, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan semua Menteri Besar dan Ketua Menteri. Ia dijadualkan berlangsung di Kompleks Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak yang baru di Petra Jaya yang terletak di tebing Sungai Sarawak.

ADG telah diberi penghormatan untuk membuat Persembahan Kebudayaan di Majlis Makan Malam Santapan Negeri Sempena Persidangan Raja-Raja Ke-218 pada malam 28 Julai, di Dewan Santapan DUN yang lama. ADG diminta untuk mempersembahkan Tarian Zapin Sebat yang mana melambangkan identiti Melayu Sarawak dan juga Zapin Fusion yang pernah dipersembahkan oleh ADG di tempat yang sama awal tahun ini.

DSC00681_resizeDi samping itu, ada beberapa persatuan (Cina, India, Melayu dll) dan jemputan khas akan juga membuat persembahan pada malam itu. Salah satunya ialah UiTM Sarawak yang akan membawa tarian Melanau. Pihak UNIMAS (Bayu Tari) juga terlibat dengan membuat persembahan untuk jamuan Hi-Tea Majlis Raja-Raja pada petang itu di Hotel Four Points, bersama-sama dengan Sekolah Seni Kuching.

Berikut adalah gambar-gambar ADG yang diambil pada malam tersebut:

[rockyou id=141218147&w=446&h=340]

Advertisements