Keputusan Pertandingan Tarian Bahagian Kuching 2010

Keputusannya:

Keseluruhan :

1. SMK TAH Openg
2. SMK Lundu
3. Sekolah Seni Kuching

Kategori Rampaian Tradisional:

1. SMK Lundu (Rona Kasih)
2. SMK TAH Openg
3. SMK Pending

Kategori Etnik:

1. SMK TAH Openg
2. SMK Lundu (Sazau)
3. Sekolah Seni Kuching

Tahniah diucapkan kepada semua para pemenang.

Bergambar beramai-ramai dengan SMK TAH Openg dan Sekolah Seni Kuching

Berikut adalah gambar-gambar yang diambil sepanjang pertandingan tersebut:

 

Peringatan kepada pemberi komen yang dihormati:

1. Blog ini bukan tempat untuk melepas geram atau mengutuk atau melepaskan kemarahan kepada pihak/juri/hakim/orang/sekolah/penganjur tertentu.
2. Sila pastikan komen anda adalah komen yang positif dan membina.
3. Jika komen anda berunsur menghasut, marah dan sebagainya, komen anda mungkin akan kami tapis atau ‘delete’.

Terima kasih atas kerjasama anda.

Advertisements

Published by

CKn

Just like another human being

29 thoughts on “Keputusan Pertandingan Tarian Bahagian Kuching 2010”

  1. knak harus kritik juri…setiap juri mempunyai taste masing2…mun sesebuah tarian ya x ngam kat mata cdak nya, ya dah keputusan cdak nya la…we can’t do anything…we have to just respect their decisions no matter what the results are…sekian…bagi kamek…nang fav kamek smk pending…tp x bermaksud kmek lalu anti skolah lain…kmek akan tetap sokong andai kata cdak lain menang…sbb tok demi kemajuan seni Sarawak…ambillah contoh persaingan yang HEBAT DAN SIHAT antara smk pending, smk lundu, smk taho,n sseni…cam ya baru bleh maju…jgan pandey kritik jak…mun kritikan yg membina ya lagi la bgus tp bkan kutukan…at least kritikan membina ya merangsang semangat cdak untuk mempertingkatkan prestasi dan mengurangkan kontroversi…hehehhe…sekian salam muhibah salam sejahtera…

  2. Thanks Kodok,
    I like your comments…
    Sini saya jawab. Saya suka mencuba sesuatu yg baru. Pernah tak kumpulan2 atau sekolah2 di Kuching mencuba etnik negeri lain? Bukan saya tidak ingin membawa etnik di Sarawak. Saya bangga menjadi setengah orang Sarawak & Sabah. Itu sudah mengalir dalam darah saya. Saya nak kelainan, saya dah cuba bidayuh & iban. Tak salah untuk cuba etnik lain, jangan pandang hina etnik negeri/orang lain. Setiap etnik ada keistimewaannya, itulah namanya 1 MALAYSIA.

    Bila lagi nak keluar dari kepompong sendiri. Setiap orang atau koreografer ada stategi tersendiri dalam setiap pertandingan, ada sebab dan tujuan memilih tarian untuk dipertandingkan(yg tu saya nda bule terangkan), kalau bukan kerana semua itu, ADG nda akan seFAMOUS ini kan???

    Setiap artis punya cara untuk cari PUBLISITI, begitu juga cara saya untuk menjual produk saya iaitu ANAK DALAM GADING. Kami tidak pernah nak mengharap apa2 kemenangan, kami lebih suka mencuba macam2 teknik dalam tarian kami. Kalau dah sangkut tu, rezekilah. Suka hati saya lah nak buat tarian untuk ADG, itu hak saya sebagai koreografer. Janganlah cemburu kalau nda buleh nak buat tarian, just kritik2 tu, nda da faedahnya. Kepuasan saya adalah menghasilkan tarian yang best2 untuk ADG, dan saya sangat puas hati dengan hasil dan bangga dapat menghasilkan penari yang sangat bagus setakat ini…(statement confident!!!)

    Kenapa orang seni suka nak kondem antara satu sama lain? Kenapa nda da yang mahu menyokong, support dan membangunkan seni terutamanya di Sarawak. Masing2 nak kondem orang lain dan nak UP-UP kan diri sendiri atau kumpulan FEVERETnya. Kalau perangai begini diteruskan, pasti sangat memalukan dunia seni Sarawak khasnya dan Malaysia amnya. Nda kan maju sampai bila-bila…
    Jangan sentiasa berpandangan NEGATIF, jangan suka mencari kesalahan dan kesilapan…cuba berfikir secara POSITIF dalam semua aspek atas apa yang berlaku, think how and what to improve, rather than to blame or pointing fingers on others….

    Sekian, harap maklum.

    1. Yes, Fred. U’re rite. Sebenarnya kalu nak bawa sesuatu yang baru itu tak salah. Malah lebih bagus supaya industri seni tari ni tak busan dgn benda yang sama diulang 2-3 tahun. Tapi makesure, kalu nak bawa pembaharuan jangan alang-alang. Perform bagus-bagus. Itulah tandanya kita mmg yakin dgn apa yang kita persembahkan.(Anyway, i like props iban TAHO. Grand gitu!)

      Sesungguhnya pula, kami ADG tak pernah menyesal dgn apa yang koreografer kami ajar. Tarian Sabah ke, apa ke, yang penting kami ( penari ADG) sebagai medium dapat merialisasikan ilham dan karya koreografer kami dgn BAGUS dan SUKSESNYA (di mata koreografer ADG sendirilah. Kalu buruk katanya, buruklah. Kalu bagus katanya, ADG pun epylah).

      Terima kasih kpd Fred n Jack bcoz berjaya menghasilkan produk ADG. Kami akan guna aset iya utk survive tempat lain. Teruskan usaha proses Research & Development (R&D), utk terus mempromosi ADG. X-Factors yang ada dulu kini sudah tiada, jgn risau. Ilmu takkan habis diterokai.

      Akhir kata, tolonglah jangan gaduh sesama kita penari Swak. Nampak tak matang jer. Terima je sebarang keputusan. Kalu tak puas hati, jgn menuduh sebarang. Ukur baju dulu di badan sendiri. Take care about team sendiri dulu,then baru atur macamana nak baiki segala kelemahan yang ada. Pendek kata, janganlah ibarat rumah dah siap, pahat masih berbunyi. Satu lagi, kpd mana-mana pihak sebelum nak kondem pihak lain, check dulu pihak sendiri. Betul-betul ok ke tidak. “BUSYBODY JAGA TEPI KAIN ORANG, TAPI NAMPAKNYA KAIN SENDIRI PULA YANG TERLONDEH NAMPAK PUSAT LEMAK 4 LIPAT” Sebelum reply, ingat apa pesan mami ni tadi….. (cermin diri sendiri dahulu…)

      Jajaran kiambang sulur berduri,
      artis tari SMK Lundu mohon permisi.

    2. kmk setuju fred
      benar kata kitak….
      Kami pun pernah merasa situasi yang
      sama sampai kena marah dalam youtube…
      entah masih ka tidak video tu…
      disebabkan kumpulan sri budaya tidak begaul…dikatakan curi step..curi muzik..
      sabar jak lah…. mun dah kalah terima lah kenyataan ( maksud nya masih ada yang tak bagus dalam persembahan kita coz hakim ada sebab nak bagi kita menang atau kalah)…
      buatlah yang terbaik untuk pertandingan yang akan datang….
      fred tak risau…
      adg ada ke istimewaannya sendiri…
      sentisa memberikan saingan…

  3. pendek kata…..mun org kpg budaya n kps jd judges mesti ada kontraversi…..pcayalah….daknya bias….sbb daknya memang dh ada fav dirikpun!!!! last yr sik da bunyi pun…!!!! sy sokong mun bg amir n cikgu zainoren jd judges!!!! mun boleh,sekiranya ada pertandingan melibatkan skolah, judges ya terdiri daripada org profesional tarian (dr mana2 organisasi) n org dr pendidikan…ya namanya kolaborasi…pasya ya..judges ya mun boleh perlu ada gandingan baru n lama…mun semua judges org lamak maksud ku tua2, alamatnya tarian macam skol openg ya akan menang…. kakya cgek…. aku sokong fred…sik semestinya tarian unik tp penari hampeh….bagus jak tandak pending berik ngan lundu..gerenti meletup….kakya tandak openg..nasib bait sik da national level…mun sik…haiyo…memalukan….kacak gik tarian dr smk samarahan…tp, yg penari smk samarahan ya, iboh la btandak kedak style lundu…cuba cr identiti penari dirikpun. cuma cgek jak 4 fred, dh x da tarian sarawak nak di explore ka 4 tanding tok…mok juak tandak sabah…ada ka daknya embak tarian etnik kita…sik da nak…byk gik tandak etnik kat swk tok…

    VAMP: Wahai si kodok. Best nak mun dapat nganok dak judges atau mengadu apa2 yg kau sik puas hati (sekolah lain, termasuk nama saya telah kau jatuhkan di sini – telahku padam) dgn nama samaran di blog org lain. Berani sebab kau dapat sembunyikan identiti kamu. Kalau nak calen pegi kritik di facebook dgn profile kamu. Tapi tak mengharap la kalau dengan orang seperti ini…

    Di dalam blog ini, telah diberi amaran berkali-kali supaya para pembaca jangan memalukan para hakim, menyatakan tidak puas hati pada hakim atau pemenang atau sekolah atau apa-apa komen yang boleh menjatuhkan air muka orang lain. Tetap juga banyak komen2 yg terpaksa saya padamkan untuk menjaga hati semua orang. Tetapi ada yang tak berhenti-henti menyalahkan hakim & memberi komen berbisa. Walaupun pada bahagian tertentu ADG dipuji tetapi kami tetap terpaksa memadam komen seperti ini.

    Ini adalah amaran yg paling keras pernah diberikan di blog ini. Sila jangan komen apa2 seperti ini lagi. Kritikan membina boleh, kritikan menghentam – nooooo….

    Komen ini hanya sebagai tatapan dan amaran kepada yang ‘baling batu, sembunyi tangan.’ Maaf dipinta jika terkasar bahasa. Sekian.

  4. Saya amat bersetuju dgn pdpt, pandangan & teguran dr Fred & juga GINA_GINA. Mmg adat bertanding, ada yg kalah & ada yg menang. Saya berharap juga penari atau jurulatih/guru SMK Pending dpt menerima pandangan tersebut secara terbuka. Dari dulu, tarian2 yg dipersembahkan sek ini sering mjadi inspirasi saya. Tidak dinafikan penarinya sekarang x sehebat penarinya yg dulu, iaitu yg dilatih & dibimbing oleh sdra Affendi. Saya percaya kegagalan mrka thn ini akan mjadi pembuka mata & hati setiap penarinya utk bangkit semula thn depan.
    Saya juga setuju dgn puteraBorneo mutu thn ini memang merosot. Mungkin disebabkan tiada pertandingan di peringkat kebangsaan kot! Agak mengecewakan juga bg TAHO (mungkin lah)sbab takde peluang nak wakil Swak…xhal lah, juara negeri pun ok juak.

    1. sya stuju, memang penari pending sekarang agak kureng jika dbandingkan dengan penarinya dulu…sy masih ingat lg ketika sya menyaksikan pertandingan tarian anjuran kampung budaya dahulu…memang tidak dapat dinafikan dan rasanya sampai sekarang belum ada lagi mana2 pasukan yang mampu setanding dengan penari pending dahulu…memang top sehinggakan mereka mampu menjadi juara keseluruhan selama 4 tahun berturut-turut…ingat lagi masa tu sy masih menimba ilmu tarian untuk jd koreografer dan mereka menjadi inspirasi untuk saya…walau apa pun…mereka boleh melakukan yang lebih baik…begitu juga dengan sekolah2 lain…

  5. secara keseluruhannya…jika dibandingkan dengan tahun lepas…mutu tahun ini memang jelas nampak merosot…alangkah bagus mun stiap tahun lbih byk skolah yang akan menunjukkan peningkatan…x la setiap tahun nangga seolah-olah SMK PENDING, SMK LUNDU, SMK TAHO, SENI KUCHING jak nak bersaing…

  6. Persoalannya, mun org mbak tarian unik, perlu kah menang?

    Apa guna mbak tarian unik mun koreografinya sik kacak & pembawaan penari tiada & cepat membosankan penonton?

    Unik kah, sik unik kah, yang penting tarian ya dpt menarik hati penonton & hakim. Betul sikkk???

    Apa komen yg lain?

    1. From my opinion, dlm pertandingan tarian markah dinilai dari segi keseragaman, koregrafi, keaslian tari, koordinasi gerak dan muzik & busana tari. Tarian unik atau nda unik, tidak memberi apa2 kesan pada pemarkahan kerana markah cuma diberi mengikut spesifikasi skema pemarkahan.

      Seperti tarian ADG, krn Saung itu, menyebabkan markah keseragaman kami dipotong. Tarian ADG nda unik pun, just tarian suku yg common di Sabah spt tarian suku Sarawak yg selalu dilihat time persembahan di majlis2 di Sarawak.

      Pendpt sy utk SMK Pending, tarian etnik mrk menarik. Cuma dpt dilihat mrk spt tdk cukup lthn, krn byk yg tdk seragam & teragak2.(ni bleh tgk kat videolah). Maybe hakim nampak kekurangan dari situ. Dibandingkan dgn tarian Bisaya mrk thn lepas, lebih seragam, serentak & kemas.(bleh banding jika lihat di video).

      Koreografi SMK Pending yg dibuat koreografernya setiap tahun sentiasa hebat. Tapi tanggungjawab penari utk menterjemahkan hasil karya beliau, samada baik atau pun tidak. Yang PENTING, penari itu sendiri kena byk usaha memperbaiki diri & beri kerjasama kpd koreografernya, jgn mudah nak angkuh & besar kepala bila dah pandai sikit. Doa guru/koreografer/jurulatih sangat termakbul tau. Nasihat ini juga kepada sekolah2 lain & ADG sendiri.

      1. Yesss… Sebagai seorang penari, jgnlah mudah nk jd angkuh lagi sombong tahap dewa bulan. Kalau tidak kerana koreografer kamu yg mendidik cara menari dgn betul, kamu xkn jadi seorg penari yg baik dan berkualiti. So, jgnlah bila dah pandai menari, xdpt ditegur dan mudah kecik ati (kata urang swk)… Kelak tulah kitak urang di sumpah leh cikgu/jurulatih/koreografer dan sesiapa yg pernah memberi ilmu ngan ktk urang. Bagi kmk, cantik atau tidak sesuatu tarian itu dtgnya dari dancer itu sendiri. Setiap karya yg diberi oleh koreografer adalah yg terbaik dari mereka. Mana mungkin koreografer ingin memusnahkan karya mereka sendiri. TETAPI penari yg main peranan dlm sesebuah tarian. How they deliver is a very important…sesetgh penari yg rasa PROFESIONAL ya, maybe akan prektis secara PEK PEK (kata orng Sabah) dan akan all out time actual day. Taik ko nak all out time actual day…Time praktislah kita nak ukur tahap kebolehan kita. Then supaya time actual kelak, kita XTERAGAK AGAK, TAKUT DAN OVER CONFIDENT…..sekian….

  7. Apa komen penggiat seni tentang tarian etnik Sek Pending? Secara jujur, ya lah first time saya melihat tarian ya tapi cukup menarik bagi saya. Sek Pending selalu jak mbak etnik yang jarang dimbak orang cam tahun lepas cdak mbak etnik Bisaya. Adakah tok yg menyebabkan cdak x menang atau kta masih xdapat menerima sesuatu yg lain dari yg biasa? Apa komen anda?

  8. Hoho…..congrates utk kita semua. Inilah di antara kenangan terindahku bersama korang. Aku takkan lupakan semua ini walaupun akan berpisah dengan ADG. Bukan mudah untuk polish kamu tapi berkat tunjuk ajar Fred n Jack serta pertolongan cikgu2 ADG, semua itu tidak mustahil. Aku minta maaf andai sepanjang sesi latihan aku mengguris hati dan perasaan korang tapi itu tanda aku sayang kamu semua. Aku ucapkan bebanyak terima kasih juga kepada crew2 yang telah bertungkus-lumus menjayakan misi kita. Segala masalah yang telah berlaku anggaplah sebagai dugaan dari Tuhan. ADG, pendek kata…..aku sayang kamu semua…..

  9. just mok komen…style tarian skul TAHOpeng mcm style dolok…mun pegi peringkat yang tinggi pun susah mok menang…tp pembawaan penari ompuannya harus diberi kepujian…lelaki…kureng sangat…
    tarian rampaian-pending mpun rampaian kacak tp syg penarinya buat mistake…lundu, inang n joget ya kacak…tp wonder knak harus mok ala-ala sabah nak kat FTK ya? kan bgus agik mun ada identiti tersendiri seperti openg n pending…just my opinion…anyway congrates kat smk lundu dapat rampaian terbaik n openg etnik terbaik n selaku juara keseluruhan…

    1. Thanks for the comments… Utk Pending & TAH Openg, sy nda da komen. Maybe hakim ada sebab dlm membuat keputusan tersebut.
      For ADG, Hehehe.. Ragam tari Zapin Putar Alam, Inang Selendang Mayang dan Joget Serampang 12 dah memang macam tu. Itu yang saya belajar di Sabah. Nda kan pula saya nak modified keaslian tari tersebut. Kalau sapa2 yg alert dgn tarian2 ADG, tarian rampaian kami dari part inang & joget adalah tarian recycle time Festival Tari M’sia Zon 1 (Kuching/Samarahan) pd tahun 2008 di Dwn Suarah Kota Samarahan. Muzik pun sama. Kerana ADG baru diberi kebenaran utk bertanding 2 minggu sebelum bertanding, so kami just pakai tarian lama jer. Maybe pembawaan ADG dah mcm penari Sabah kot.. It’s an honour for us to have that kind of recognition. Hehehe… We will improve next time.

        1. Ermmm… Bagi pendapat kmk, menari seumpama gaya Sabah adalah bukan suatu masalah. Mungkin penari ADG ini gemar mengidolakan penari Sabah sbg idol mereka dlm dunia tari. Kalau sekolah lain diberi tarian yang sama, kmk pasti ktk org sekalian xkan mengatakan bahawasanya mereka meniru gaya persembahan penari Sabah…JUSTERU…. Mohon perhatian, setiap benda yg dilakukan di dunia ini, haruslah ada sumber inspirasinya…mana mungkin seseorng itu dpt melakukan sesuatu karya tanpa ada inspirasi….sekian…..

          1. bena kata org seni…bukan x bleh ikut style org lain tp alangkah bgus gik mun kita mpun da style dik pun…cam cdak sabah nya ada style dik pun ya nya unik…kitak org x mok benda lain drpd yang lain ka??heheh sekian…

      1. tahniah 2 adg..niway….ur dance is power thz 2010.frm my observation adg thz yer staraf wit thetagap…mow adg byk imptvement…ada potensi utk wakil swk next tme…….dari segi ur body dancer posture is mantap……so xheran pending xmenang…tq.

        1. kmk setuju sgt2 dgn Jayjay_v bhw body posture penari lundu thn tok nang mantap berbanding dgn penari sek lain termasuk pending, cuma syglah, kenak mesti nak ekot the tagap? Satu gik, tok pandangan jujur hrp terima secara profesional & awal-awal kmk mohon maaf andai ada yg kecik ati. Sek pending & openg adalah antara sek yg sik mudah putus asa wlpun tersungkur dlm pertandingan. So, bersedia dgn kebangkitan pending thn 2011. Kmk dpt tauk dr sumber2 tertentu, cdaknya dah mula atur sesuatu utk next year. Cam openg juak, wlpn kalah dlm 2008 tp bangkit semula pd 2010. Nasihat kmk utk sek2 lain, lbh baik ktkorg sedia awal juak sbb ney tauk thn dpn, pending “mengganas”. Sejarah dak menunjukkan bhw pending & openg never give up dlm pertandingan yg dianjurkan Kpg Budaya dolok. Bna kata puteraborneo, sampe pending dpt kejuaraan 4 kali berturut2 dgn menyapu bersih semua anugerah. Sbb ya spt kmk padah dolok, tarian cdak esp yg dikoreograf oleh sdra Affendi sering mjadi inspirasi kmk. Sapa yg dpt lupa dgn penari perempuan pending yg menari atas pasu kecik yg tapaknya sebesar piring cangkir kopi pas ya dpt dipusing gik pasu ya sambil penarinya menari. Setakat tok, kmk lom nangga gik penari2 lain termasuk penari profesional yg dpt buat camya. Kmk salute sdra Affendi sbb dpt bimbing mbiak sek utk buat sesuatu yg hebat. Kmk bukan anti sek lain cuma jgn pandang ringan sek2 yg byk pengalaman….jgn alu yakin nak wakil swak…bla cdaknya tauk ktkorg klaka bunyi ya, “mengganas” cdaknya thn depan. So, bagus ktkorg atur strategi juak.

          1. yup anak swak…malah kmk ingat gik cdak SCV memang terpegun nangga time ya…memang totally surprise n dipuji oleh cdak SCV…bayangkan pasu sekecik ya…mun salah mbak pecah pasu ya…hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s